jueves, 12 de junio de 2014

Tractaments

Cal evitar sempre que sigui possible aplicar productes destinats a matar, ja sigui
fongs, microorganismes, insectes...doncs ens allunyen del establiment d’equilibris
natural. Cal valorar l’origen de la presencia del organisme que ens afecta, així com avaluar
l’abast de les pèrdues que ens produeixen; la presència de un paràsit permet l’establiment
dels seus depredadors.

TRACTAMENTS NATURALS DE CONTROL I LLUITA

-CARGOLS I LLIMACS:  Llaunes de cervesa amb dos dits de cervesa mig enterrats, rec
 amb cafè 1/4 de quilo per 10 litres d’aigua i regar amb un litre d’aquest cafè per 10
 litres d’aigua.

-PUGÓ:  Purí d’ortigues, aigua freda, vapor, sabó potàssic, pelitre o rotenona.

-CUCS: Manualment, desfer amagatalls..

-OIDIOS: Fongs de pols blanca en carbassons, melons;  1 litre de llet 10 litres d’aigua,
 xerigot de llet,àcid làctic.

-MILDIEU: cua de cavall, àcid làctic

-ARANYA ROJA (taronja o groga): sovint associat a un excés de sequedat, mantenir el
 terra humit (provar de posar mulch)



jueves, 10 de abril de 2014

Cucs de terra

Aquesta setmana en remoure la terra he tingut una grata sorpresa, la presència de cucs.
Aquesta presència ens alegra perquè és un signe de la terra que té molta matèria orgànica i està sana.

Els cucs són molt apreciats en l'horta, pel seu continu moviment en cavar les seves
galeries, airegen i remouen la terra oxigenant-la. Una altra característica d'aquests és
que eliminen substàncies orgàniques en descomposició i les retornen a la terra convertides
en humus ric en nutrients.

Per tant si en trobeu al vostre hort no us preoucupeu i no intenteu eliminar-les, son beneficioses per la terra.
cucs de terra "tenen un paper important en l'ecologia del sòl"

jueves, 3 de abril de 2014

Insecticides ecològics naturals

A continuació veurem com utilitzar alterantives naturals contra el pugons i altres insectes i fongs. 

 

ORTIGA

Cal realitzar una barreja d'aquestes plantes amb aigua.Es necessiten 2kg. d'ortigues per 20 litres d'aigua i després deixar fermentar.Es té que anar remenant un o dos cops al dia, durant 5 dies.
Després passar per un drap per colar-ho i afegir 40 litres més d'aigua, un total de 60 litres.
Actuació: Repela pugó, àcars, i carpocapsa.
Finalment cal furmigar les plantes de l'hort aconseguint revitalitzar-ho i prevenint-les contra els fongs i àcars.
Després de remenar encara hi ha força activitat fermentiva.

CUA DE CAVALL O EQUISETUM ARVENSE

Recol.lecció després de la primavera.S'utilitza les fulles i la tija.Cal realitzar una barreja amb uns 20 grams de fulles seques amb 1 litre d'aigua durant 24 hores.A continuació s'ha de bullir tot plegat i deixar refredar. Deixar reposar tapat fins que quedi fred. Filtrar i afegir 5 litres més d'aigua. Finalment polvoritzar sobre les plantes.

antibacterians, antivírics i antifúngics.

FALGUERA

S’utilitzen les fulles i la tija. Planta silvestre. Recol·lecció abans de la floració.
Extret fermentat: 1 kg de planta fresca x 10L. d’aigua. Es posa la planta en aigua a temperatura ambient, es deixa reposar, barrejant cada dia, fins que la fermentació acabi, es filtra i s’envasa. S’aplica diluït.
Actuació: contra el cuc del filferro, pugó llanut i dels fruiters, les larves de l’escarabat de la patata i cicadèlids de la vinya.Insecticida (elimina insectes) i repulsiu.
Encoixinat: encoixinar el terra amb fulles fresques de falguera, repela l’eruga de la col.



TABAC 

Per utilitzar el tabac com insecticida, es necessita un litre d'aigua i 3 o 4 cigarrets.Se'ls hi treu el filtre i es barreja tot amb l'aigua.S'ha de deixar aquesta barreja durant un dies i després es té que tirar 30 grams de sabó de potasa.Finalment cal furmigar les plantes. ( El tabac no està permés com insecticida si es vol aconseguir el certificat d'agricultura ecològica).

miércoles, 5 de marzo de 2014

Plantació

Heu de tenir en compte la capacitat de consum de la nostre família, per no sobrecarregar d'aliments certes temporades, i deixar-le sense conreu unes altres. I també tenir en compte els gustos particulars. Es convenient planificar l'espai.Un hort que no té sembra o es prepara la terra passant el motocultor i adobant-la per la següent sembra o es planta qualsevol cosa perquè mantingui en funcionament el hàbitat que composa el cicle de la natura.

PASSOS A SEGUIR PER PLANTAR 

GENER/FEBRER

ALLS

L'All és un del ingredients principals a la cuina, especialment per la seva gran cantitat de propietats per la salut.Son molt fàcils de plantar.
1-Es aconsellable plantar-les a la primavera per recollir-les a la tardor.
2-Per sembrar l'all es coloca una dent d'all amb la punta cap a dalt.Es té que enterrar a uns 2-2,5 cm de profunditat i deixar una separació entre ells entre 20-30cm.
3-Per un bon creixament el terra ha d'estar ben abonat i té que ser un lloc que tingui molt de sol.
4-Es te que regar cada 10-15 dies, i deixar de regar en èpoques que pluja, per fer una bona recolecta el terra no té que estar gaire humit.
5-Quan comença a créixer, el tall floral no ha de passar de 10cm, ja que no creixería l'all.S'ha de podar quan arribi aquesta alçada.
6-Si el procés ha estat un éxit, l'all es pot recollir 3 mesos després de ser plantat. Es recullen quan les fulles s'assequen. Es tenen que deixar assecar al sol durant uns dies i guardar-les en un lloc sec.

 

MARÇ

PATATES

1-Disposar de les patates que volem plantar i deixar-les sobra una bandeja en un lloc fresc amb llum natural,durant 6 setmanes.
2-A les patates apareixen uns brots que seràn les futures plantes. Per obtindre patates de tamany petit deixarem 5 brots, i eliminarem el resta. En canvi si volem obtindre patates més grans deixarem 3 brots.
3-Requereix plantar-la en sòls fèrtils a una profunditat de 60cm mínim.
4-La distància entre forats a 45cm, introduir la patata amb els brots cap a dalt i en filera.Si fem més d'una filera tenen que estar a una distància de filera a filera de 60cm.
5-Deiexerem passar l'estiu regant-les i les podrem recollir a la tardor.
6-Dos setmanes abans de collir-les em de tallar les plantes just per sobre l'arrel. Pasades les dos setmanes, eliminem les plantes i removem la terra per collir-les.


ESPINACS

L'espinc és molt fàcil cultivar-lo, es poden plantar durant tot l'any pero es millor a principis de la primavera o a finals de l'estiu.No es necessari que tingui molt sol, ja que l'accés de sol els torna amargs.Recol.lecció amb 2 mesos després de plantar-los (quan tinguin 20cm d'alçada)
1-Preparar la terra amb compost.
2-Plantar-los amb zones humides però que no tinguin excés d'aigua. També es important durant les primeres setmanes de creixament treure-li les males herves del voltant.
3-Per plantar llavors, tens que fer forats de 2cm de produnfitat i en fila,2 o 3 llavors per forat. Despés quan sortin tens que arrencar algunes i deixar-les amb una separació entre elles de 30cm( 2 pams) i entre fileres a 30 cm.
4-Per la recol.lecció no es necessari arrencar tota la planta,  es suficient amb treure 5 o 6 fulles externes. Així les petites fulles internes tornaràn a créixer ràpidament i podràs recol.lectar una altre cop.
5-S'aconsella plantar varies partides amb una difència de 2 setmanes. Això ens proporcionarà una constant font d'espinacs.
No es una planta que necessiti molta agua.

PASTANAGUES

És una simple arrel, pero la tradició i la ciència li atorguen multiples propietats, desde millorar la vista fins a prevenir el càncer. La clau de tot plegat es troba en el seu color taronja, un color que promet salut, i en el fet que sigui una verdura d'arrel,el que li atorga una interessant energia vital.

La pastanaga també destaca per la gran quantitat de silici que té.

1-Abonar la terra amb compost o adobs.
2-Les llavors es tenen que plantar a 1 cm de profunditat.Si les plantes sense control per àrea uns 80 gr de llavors.Després es te que arrencar algunes per aclarir fins a deixar-les entre elles a 8-10cm.

3-S'ha de tenir cura a treure les males herbes, ja que son molt sensibles a la competència.

4-Recol.lecció entre 3 a 7 mesos segons la època de plantació. S'han de collir abans que estiguin madures del tot.S'ha de tenir cura en extreure-les i treure bé la terra.

5-Per conservar-les es poden guardar al frigorífic amb les fulles tallades.

CEBES

1-Es preferible plantar bulbs a llavors, son les que millor creixen., s'ha de plantar a la primavera. a una temperatura de 12º a 30º. Recol.lecció a l'octubre.
2- Plantar-les amb una separació entre elles de 20cm, per una família de 4 persones plantar 20 mates.
3-Arriba un moment que es possen les puntes grogues, es recomana retorçar i trencar els colls, es tenen que quedar allà mateix amb contacte amb la terra. Es llavors quan comença la seva maduració.
4-Aixecar els bulbs de la ceba i esperar que s'assequin. Tot això a poc a poc, no es desenterren del tot fins que no estan ben secs.Es llavors quan es deixen reposar sota el sol durant 1 setmana.
5-Un cop les cebes estàn ben seques, es recomana guardar-les amb un lloc fresc, sec,ventilat i fosc.Això ajuda a la seva consevació.


ABRIL/MAIG

  TOMÀQUET

El tomàquet realment és una fruita, encara que la majoría de gent pensa que es un vegetal.
Es un aliment nutritiu que conté vitamina A i vitamina C i licopeno, un antioxidant per combatre el càncer. El cultiu es molt fàcil, el truc per cultivar-les es escollir plantes sanes i plantar-les al moment adecuat.A una temperatura de 5º a 30º. Recol.lecció al juliol.
1-Decidir entre llavors o planter.
Com els tomàquets no creixen fins que la temperatura es de 10 graus constants, molts prefereixen el planter. Les llavors s'han de plantar 6 setmanes abans de les últimes gelades, a 2 centímetres de profunditat en tests petits i mantenir la humitat.Quan les llavors germinin es necessari colocar-les amb una zona on rebin llum.Després plantar-les amb tests més grans i anar-les traient al exterior en periodes curts per climatitzar-les.
2-Abonar la terra i plantar al planter del tomàquet a 3 o 4cm de produnditat i a una distàcia de 40cm entre elles. A mida que vaigin creixent es tenen que colocar canyes i lligar-les.
3- Per una família de 4 persones plantar 8 tomaqueres.
4-Quan al reg, s'ha de regar amb abundàcia d'hora al matí i regar-les regularment.


PEBROTS

Existeix una gran varietat. Es una planta sensible al fred, s'ha de plantar a la primavera. A una temperatura entre 13º a 25º. Recol.lecció al juliol.
1-El planter ha de tenir uns 15 cm d'alçada amb 5 o 6 fulles, les plantarem en línea amb una separació de 40 cm entre elles.
2- Quan al reg, no ens em d'exedir ja que el pebrot es una planta molt sensible a la falta de drenatge.
3- Per una família de 4 persones plantar 8 plantes.


COGOMBRE

El fruit té molt contingut d'aigua i poc valor nutritiu.Té continguts interessants de potassi i propietats
diüretiques. No tolera les baixes temperatures per tant plantar a la primavera.Es pot fer directament de llavor o a partir de planter.
En el moment de plantar-ho cal tenir en compte que creix molt, es millor colocar unes canyes i fer que s'enfili, també es pot deixar que creixi de forma rastreta.
1-Plantar amb una separació de 35cm
2-Per una família de 4 persones plantar 3 plantes.

ALBAHACA

És una planta aromàtica de gran valor gastronòmic i medicinal.És anual per això es té que plantar de nou cada any. Perquè les seves fulles mantinguin les seves propietats més temps la recollida té que ser just abans de la floració.
1-Es una planta que no resisteix a les gelades,es recomana plantar-les a mitjans o finals de la primavera.
2-Les llavors es planten a poca profunditat (1cm), amb 2 o 3 llavors per forat, té que rebre el sol directa i regar-les cada dos dies. Un cop han crescut uns 20 cm transplantar-les a l'hort amb la terra abonada, seca i no molt compacta. També es pot comprar el planter directament.
3-Finalment el reg te que ser freqüent però en reduïdes quantitats.
4-Un cop creixi l'albahaca tindrem fulles freques desde principis d'estiu fins a mitjans de la tardor.

martes, 25 de febrero de 2014

Com començar l'hort

PASSOS A SEGUIR

1-ORIENTACIÓ. Més val un hort curt i ample.
2-REPARTICIÓ de les zones de cultiu i zones de pas.
3-Estudiar les diferents hortalisses que voleu conrear i distribuir-les en famílies .

Sempre que comprem planter cal mantenir-lo humit, ja que el test es molt petit i té el risc de assecar-se.

TREBALL

1-Llaurar la zona de cultiu. Els Horts Can Catxu disposa de tractor amb aixada i motocultor, aquesta
feina la farem nosaltres, us deixarem la parcel.la llaurada per poguer conrear.
2-Extracció de pedres o restes d'arrels.
3-Incorporar un o dos centímetres de compost. Dos carretons de compost o adob per 48m2 .
Nosaltres sempre en tindrem perquè ho agafis quan ho necessitis.
4-Plantar diferents hortalisses seguint el calendari de plantació segons les estacions.
5-Extracció de herbes no desitjades. Tan sols cal estirar-les i arrencar-les de soca i arrel amb les mans.
6-Enfilar o encanyar les plantes que calgui, com tomaqueres, pèsols, cogombres...
7-Recollir fruits. Aquesta es la feina que més ens agrada, omplir el cistell!.

TREBALLS D'ANYS SEGUENTS

1-Rotació de cultius. Cal plantar-hi un altre varietat quan acabi un cicle, per no espetllar el sòl.
2-Incorporació de compost o adobs. Cal fer-ho cada cop que canvieu de cultiu per seguir nutrient el sòl.
3-Plantar
4-Regar-ho. El reg és automàtic, us montarem el reg per degoteix, que subministrem nosaltres, i no us haureu de preocupar per anar a regar.
5-Recollir. Cal collir-les en l'estat òptim de maduració i creixament, a diferència de lo que ofereixen els supermercats.

EINES PER LA PREPARACIÓ DEL TERRENY

-MOTOCULTOR I TRACTOR per estobar el terra.
-CARRETÓ per portar el compost.
-PALA per palejar el compost
-RAMPILL per aplanar el terra i escampar el compost.
-AIXADA, XAPO per anivellar el terra.

Tingueu en compte que a l'hort nos us caldrà moltes eines,i  les que hem posat en el apartat anterior en tenim de comunitàries per tothom que les necessiti.
Per la plantació caldrà un bastó, ganivet o paletí.
No heu de cavar, tenim motocultor que us el passarem nosaltres. Per collir les hortalisses caldrà un ganivet o amb les nostres mans també farem la feina. Només caldrà un cistell o galleda per posar-hi la collita.


CALENDARI DE PLANTACIÓ

Comencem amb 28 parcel.les de 48m2.

Ja en tenim d'ocupades!

El Quicu.Febrer 2014



Xavi i Salva.Febrer 2014

La Elisabet i la Conchi MARZ 2014
Descubriràs una apassionant manera de disfrutar del teu temps lliure.